Вівторок, 23.07.2019, 08:36
ДНЗ 
"ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ"
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

КУЛІНАРНІ МУЗЕЇ СВІТУ

Музей марципана в Сентендрі, у мальовничому пригороді Будапешта – це велика колекція марципанових фігурок (зображення казкових і історичних персонажів).

У 2007 р. у литовському місті Бирштонасі відкрився Музей культурного спадку. У його трьох залах зібрано більше 4000 експонатів ХУІ-ХХ ст. кулінарні традиції, формування культури харчування, традиції гостинності, рецепти і технології. 

Музей кулінарії в Турції представив усі кулінарні традиції регіону (турецькі, курдські, арабські, ассірійські). У майбутньому планує відкрити при музеї кулінарну школу.

У Ченду (південний захід Китаю) є музей сичуаньської кухні, страви якої відрізняються особливими прянощами і гостротою. У колекції музею – біля 6000 страв, кухонний посуд, фотоматеріали, зал-чайна, демонстраційний зал.

Бразильський Сальвадор – славиться Гастрономічним музеєм. В одному залі – експозиція присвячена баіянській кухні, у другому – ресторан.

Лондонський Музей історії кулінарії – представлена історія кулінарії і види продовольства всіх континентів.

Музей кулінарного мистецтва в Москві – 12 залів – історія і розвиток громадського харчування ( обладнання, інвентар, кухонний посуд народів Росії).

Лідер по кількості музеїв «імені себе» - картопля. Білорусія, Росія, Данія, США,

Німеччина, Франція, Бельгія, Великобританія, Канада.

У французькому місті Шамоні існує «Храм сировиробництва», який включає музей сиру, магазин сирів і ресторан.

Музей сиру в Зандамі (Нідерланди) – сирні ярмарки.

Музей локшини (швидкого приготування) в Йокогамі, Японія. На стінах пакетики з-під локшини; на полицях – посуд і прилади для приготування; телевізори транслюють рекламу локшини за останні 25 років. У ресторані пропонують страви із рамена. Створена вулиця, на якій 8 магазинів торгують кожен своїм видом локшини зі специфічними добавками.

В Італії, у Понтедассіо, відкрили Музей спагеті, який зберігає історію, технології і сотні рецептів приготування знаменитої пасти, приправ, соусів.

У музеї в Граньяно представлені 176 видів макаронних виробів, причому кожний із них має власну назву: діталіні, фарфаллє, гарганеллі, лумаконі, мальєттє, орекьєттє.

У США існує музей консервованої шинки SPAM, в якому можна узнати про роль шинки під час другої світової війни і в наші дні, дізнатись статистику споживання, побачити 81 тематичний рекламний ролик.

В Італії (Феліно) в фортеці ІХ ст. розміщена експозиція, присвячена салямі. Історія ковбаси, про породу чорних свиней, технологія виробництва, реклама продукту.

У Берліні – музей присвячений традиційним німецьким ковбаскам. Зі стелі звисають «каплі кетчупа», у центрі залу знаходиться велика сосиска «в обнімку» з картоплею фрі, дивани-сосиски і інтерактивний снек-бар. У кімнаті запахів представлені аромати різних спецій.

Самий «солодкий» - музей шоколаду в Кельні, розташований у будівлі у вигляді корабля із скла і цегли. Тут зібрані експонати із шоколаду різних виробників. Обладнана шоколадна міні-фабрика. Процес виготовлення повністю автоматизований. Експозиція музею представляє історію появи шоколаду і розвиток шоколадної промисловості.

Обладнана теплиця для вирощування дерев какао. Родзинка музею – фонтан із шоколаду. У басейн із шоколадною масою (200кг) працівники залу занурюють вафлі і пригощають відвідувачів.

Шоколадні музеї є також в Парижі, Празі, Брюгге і Сімферополі. Єдиний в своєму роді музей перцю, відкритий в Угорщині. На батьківщині інків знали сорок сортів цієї рослини, а везли його із Іспанії в Турцію, а потім в  горщину.

Сьогодні угорська паприка – найвідоміша в світі.

Оригінальний музей приправ відкритий у Гамбурзі. Кожний відвідувач отримує пакетик чорного перцю в дарунок.

У штаті Вінконсін, США, музей гірчиці відкрився випадково: футбольний фанат, щоб відволіктись від поразки улюбленої команди, почав збирати випадкові предмети. Він зібрав на американських стадіонах колекцію із 5000 тюбиків, банок, пляшечок з-під гірчиці. Тепер в штаті відзначають національний день гірчиці.

В Оберні, штат Вашінгтон, США, у кліматі, який зовсім не підходить для вирощування бананів, живе ентузіастка Анна. Вона і заснувала єдиний в світі музей з банановою тематикою. Прізвисько Анни – Банана - можна рахувати першим експонатом. У музеї зібрана різнопланова інформація про банани, а також представлена колекція фотографій і ретропостерів, бананові фігурки, одяг, посуд – всього більше 4000 експонатів.

Аналогічний музей моркви створений у Великобританії.

Це лише частина із великої кількості існуючих музеїв, які зберігають історію людини в різних кулінарних традиціях і продуктах. Збільшення числа кулінарних музеїв, які відображають інтерес до їжі, її ролі в історії і розвитку суспільства, говорить про зростання культури харчування і пиття, про розуміння продовольчих проблем у цілому, про важливість і витонченість кулінарного мистецтва.

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Липень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
...
НМЦО
Copyright MyCorp © 2019